HDV Cultureel Centrum Medine / Medine Moskee / Medine Cami
 
 
                   
HDV Cultureel Centrum Medine Raalte / Moskee Raalte / Medine Camidiyanet
Gekoppeld aan ISN Diyanet


1

Welkom op onze website.
info@medineraalte.nl
Oude Molenweg 5
8102 EK Raalte
Mobiel: 0572-36 43 89


Verkoop Turks Pizza
Meld u aan bij Twitter of facebook!


Rondleiding in onze Moskee?
Dit kan incl. hapje en een drankje.

Maak een afspraak >>>SCHOLIEREN BEZOEKEN MEDINE MOSKEE RAALTE
 
Door: Şefik Köse, bestuurslid en penningmeester van Medine Raalte.

31-10-2008,

Aantal weken geleden kreeg ik een telefoontje van Mevr. Strijdveen van de Kruisverheffing te Raalte. Men vroeg zich af of het mogelijk was om op donderdag 30 oktober 2008,  met 3 schoolklassen te komen naar onze moskee en het Cultureel Centrum voor een rondleiding. Betrokken 3 schoolklassen behoren tot de scholen "De Linderte" en "De Rietkraag" te Raalte. Uiteraard was dit mogelijk en ook nu, heb ik het wederom met veel plezier gedaan. Er was veel aandacht voor het geloof en alles wat er mee te maken heeft. Ook uiteraard leuk om te horen van een docente, dat zij en de scholieren het zeer interessant vonden de aan de bod gekomen onderwerpen. Mede gelet op het feit, dat het niet makkelijk is om alle aandacht van de kinderen erbij te krijgen en te houden voor toch wel moeilijke onderwerpen. Ik moet dan ook complimenten geven aan alle scholieren en docenten. Een ieder had aandacht voor het onderwerp wat we aan het bespreken waren en er werden zeer goede vragen gesteld. Nogmaals mijn complimenten.
 
Ook werden de vooroordelen besproken. Bijvoorbeeld waarom wordt er wel gezegd een moslim-terrorist en geen Katholieke-terrorist ? Dus als iemand zich voordoet voor een moslim en die pleegt een aanslag, waarom dan wel uitgemeten in het nieuws als Moslim-terrorist, terwijl als de Eta in Spanje en of in Noord-Ierland een aanslag plaatsvindt, men dan over terroristen spreekt. De moslimwereld zegt dan ook:"een moslim kan geen terrorist zijn, dus of een terrorist of een moslim, maar geen moslim-terrorist. Inderdaad zeer interessant en tevens leuk om alle enerverende reactie's te horen van de scholieren.
 
De circa 65 scholieren en 3 docenten hebben vragen gesteld naar mij en ik heb hier zo duidelijk mogelijk een antwoord op gegeven. Ook zijn er vragen door mij aan de scholieren gesteld. Er zijn veel onderwerpen aan bod gekomen. Bijvoorbeeld, waarom hoofddoek ?, waarom een besnijdenis bij jongens ?, waarom Ramadan ?, waarom 5x bidden, ? waarom spreken sommige oudere buitenlandse mensen nog steeds geen of slecht Nederlands ? waarom geen varkensvlees voor de moslim ?, waarom eerst wassen en dan bidden ? Etc etc etc etc. Oftewel allemaal onderwerpen die bij een multiculturele land als Nederland hoort. Bij sommige scholieren zag je duidelijk dat men het begreep, oftewel:"Oh is dat daarom ?, eigenlijk wel logisch. Of, eigenlijk best een mooi geloof, ook minder streng dan verwacht". Ook was het leuk om te horen en te zien, dat wanneer de uitleg gedaan was waarom bijvoorbeeld voor veel (vooral oudere) Turkse mensen, het Nederlands spreken en schrijven nog steeds een grote obstakel is, dat je hierop scholieren zag die naar elkaar keken en vervolgens naar elkaar ja knikten. Oftewel, "ja daar hebben we begrip voor, kan me goed voorstellen". Ook vond men het aangenaam dat het tevens een Cultureel Centrum is en dat er allerlei activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd. Dus een plek om je religie uit te oefenen en je sociale contacten  uit te breiden. Het is voor een ieder toegankelijk, want zoals de profeet het reeds vermeldde:"het is het huis van Allah, daar mag een ieder komen".
 
Al met al een gezellige, maar vooral een leerzame middag geweest voor een ieder. Nogmaals zoals altijd heb ik het wederom het met veel plezier mogen doen. En als er meerdere scholen dit willen, dan is dat uiteraard mogelijk. U kunt dan contact opnemen met onze site (www.medineraalte.nl) . Oftewel info@medineraalte.nl Ook als u een keer de heilige vrijdagmiddaggebed wilt meemaken, dan kan dat uiteraard. Dus schroom niet om met ons gezellig eens bij te kletsen en of vragen te stellen.
 
Met vriendelijke groet,
 
Sefik Köse Design: Foto Dadas
Copyright 2008 © Stichting Medine Raalte